nedjelja, 5. lipnja 2011.

Torta od sira

Sastojci
 
Podloga
125 g maslaca
250 g petit keksa
3 žlice šećera

Krema od sira
6 žlica šećera
2 vrečice van. šećera
sok od pola limuna
malo korice limuna
1/2 kg svježeg sira
4 jaja

Krema od vrhnja
400 ml kiselog vrhnja (od 20% masti)
2 vrečice van. šećera
3 žlice šećera

Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200°C
  2. Za podlogu:
    Sameljite keks (može u multi praktiku), dodajte mu šećer i rastopljeni maslac (maslac rastopite na laganoj vatri), pomiješajte sve zajedno i utisnite u kalup promjera 26 cm (može i manji, al nemojte manji od 24cm).
    Stavite peć (u ugrijanu pećnicu) na 200°C - 5 min.
    Obavezno ispod kalupa stavite neku tepsiju jer maslac iz podloge malo procuri, pa da vam ne izgori u pećnicu i ne zadimi cijelu tortu, samo stavite neku tepsiju ispod kalupa.
  3. Krema od sira:
    Ovde je jako bitno da smutite kremu u tih 5 min. dok se podloga peće, jer krema vam ne smije čekat.
    Odvojite žumanjca od bjelanjaka...slupajte bjelanjke u čvrsti snijeg, polagano dodajte šećer, van. šećer, (stalno miksajući) i žumanjke, ...kad ste dodali žumanjke ..nemojte više dugo miksat, kratko promiješajte dodajte sir, limunov sok i opet kratko promiješajte.
    Izvadite podlogu iz pećnice, pećnicu SMANJITE na 170°C ...kremu izlijte na podlogu i vratite sve u pećnicu još 20 min.
  4. Kad je torta skoro pećena, pripremite kremu od vrhnja:
    Pomiješajte vrhnje i šećer.
    Nako što se pekla 20 min izvadite tortu iz pećnice..UGASITE pećnicu...polagano namažite kremu od vrhnja i vratite sve u IZGAŠENU pećnicu još 5 min.
  5. Nakon 5min. izvadite tortu iz pećnice, nemojte se poplašit, torta je još uvijek jako mekana...ostavite je da se ohladi (u kalupu) i hladnu je stavite u frižider preko noći
  6. Napomena:
    Torta je jako jednostavne i brza za napravit, najbitnije je vam je pridržavat se točne temperature pećenja i minutaže pećenja...i sve vam mora bit tempirano..znači..
    dok se peće kora pripremate sir kremu....krema ne smije čekat, čim je smiksate, vadite koru (za to smiksat vam treba taman 5 min. tako da to sve ide lijepo glatko ;) ))), pred kraj pećenja podloge i kreme od sira primpremate kremu od vrhnja, kad je prošlo 20min. pećenja namažete kremu od vrhnja vratite u ugašenu peć još 5 min i to je to ;) (ovo je bilo pojednostavljeno objašnjavanje ;) )

Nema komentara:

Objavi komentar