utorak, 31. svibnja 2011.

Fantazija od punjenih tikvica



Sastojci
Osnovni sastojci
1 mlada tikvica (količinu prilagodite broju osoba – 1 tikvica po osobi)
4 šnite tanko rezane pureće šunke (ili neke druge šunke, samo neka bude blagog okusa)
4 šnite tanko rezanog sira (gauda, podravec, ementaler ili koji već volite)
maslinovo ulje
sol

Nadjev
Izdubljeno meso tikvice
2 češnja češnjaka
2 velike žlice pasirane rajčice
2 velike žlice vrhnja za kuhanje
5-6 listića svježeg bosiljka
sol, papar
malo maslinovog ulja
par žlica krušnih mrvica

Priprema
  1. Tikvice operite, prerežite na pola i izdubite ih da dobijete male barkice. Posolite ih i pustite da odstoje dok pripremite nadjev.
  2. Nadjev pripremite na sljedeći način: u visoku posudu dodajte izdubljeno meso tikvice, nasjeckani češnjak, listiće svježeg bosiljka, pasiranu rajčicu, vrhnje za kuhanje i malo maslinovog ulja. Posolite, popaprite i smjesu izmiksajte štapnim mikserom. U izmikasnu smjesu lagano dodavajte krušne mrvice dok ne dobijete kompaktnu, gustu smjesu
  3. Svaku polovicu tikvice premažite maslinovim uljem i s malo smjese.
  4. Uzmite šnitu sira, na nju stavite šnitu šunke, premažite smjesom i zarolajte. Za svaku polovicu tikvice idu dvije rolice.
  5. Pripremite posudu za pečenje; premažite je maslinovim uljem, a na dno stavite preostali dio smjese kojom ste punili tikvice (ostane dovoljno smjese da se pokrije u debljem sloju dno posude), na smjesu položite pripremljene tikvice. Prvo ih malo prošarajte pasiranom rajčicom i vrhnjem za kuhanje te ih još malo pokapajte maslinovim uljem.
  6. Zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva jedno 25-30 minuta, odnosno, ako želite da tikvice više omekšaju pecite jedno 10 minuta duže.

Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar