četvrtak, 12. svibnja 2011.

Fini rižoto

...puno povrca s junećim mesom….

Sastojci

300 g junetine
1 luk ljubičasti
1 režanj češnjaka
1 manja svježa paprika
1 šalica graška
200 g šampinjona
malo peršina
vegeta, sol
2 žlice pasirane rajčice ili konzerve
2 šalice riže parabolid
prstohvat sode za mekše meso
1 list lovora
1 mrkva

Priprema
Luk, češnjak, papriku, peršin i mrkvu usitniti. Meso izrezati na male kockice, posoliti, dodati sodu, podliti vodom , kap ulja i sve skupa staviti kuhati, dodati lovor. Kuhati dok meso omekša, zatim dodati smrznuti grašak i rižu, podliti još s vodom i kuhati dok se riža skuha. Zatim dodati pasiranu rajčicu i vegetu, na kraju umiješati šampinjone iz limenke. Ako su šampinjoni svježi staviti prije kuhati zajedno s ostalim povrćem. Rižu prije oprati, netko ne pere….po želji. Kada se sve skupa kuha bude odlično.
Poslužiti uz salatu po želji.
Dobar tek!

Zelena tjestenina s kozicama i tikvicama

Puno je recepata zelene tjestenine s plodovima mora. Ova ima posebni ljetni miris zbog osnovnog sastojka – tikvice. Možda je na oko čudna kombinacija, ali je jaaaako ukusno!
 
Sastojci
 
40-50 dag zelenih tagliatella
50 dag repova očišćenih kozica
30-40 dag tikvica
1 crveni luk
2.5 dcl bijelog vina
1 dcl maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
sol, papar
 
 
 
 
Priprema
  1. Na maslinovom ulju popržiti crveni luk, češnjak i peršin. Dodati tikvice narezane na kockice i pirjati ih dok se potpuno ne ukuhaju. Ulijte trećinu vina u tikvice i pustite da sve postane homogena smjesa. Trebate dobiti “umak” od tikvica. Sol i papar dodajete po svojoj želji. Preporučujem zeleni papar.
  2. Svježe kozice najlakše je očistiti ako se nakratko ubace u vrelu vodu i izvade. Ako nemate vremena za to sasvim će dobro poslužiti i već očišćene smrznute kozice.
  3. Tako očišćene repove kozica dodati umaku od tikvica i lagano propirjati. Podliti ostatkom vina i pustiti da se kuha još 10-tak minuta.
  4. Tjesteninu kuhati u slanoj vodi kojoj ste dodali malo ulja da se ne zalijepi. Procijedite je i polijte umakom.
Tjesteninu ukrasite peršinom i cvijetom od rotkvica. Poslužite toplo uz svježu salatu po izboru.
Dobar tek!

ponedjeljak, 21. ožujka 2011.

Pašteta od tunjevine

Sastojci

4 x 80g konzerve tunjevine u ulju
3 tvrdo kuhana jaja
3 kuhana žutanjka
20-ak g pinjola
1 žličica senfa
1 žličica limunovog soka
sol, bijeli papar
2-3 listića svježeg bosiljka
nekoliko travkica svježeg vlasca
2 režnja češnjaka
kockica maslaca
oko 1/2 vrećice majoneze

Priprema
  1. U multipraktiku miksajte jaja, žutanjke pa redom pinjole, češnjak, senf, začine, limunov sok, tunjevinu-ocjeđenu od vode.. dodajte maslac po potrebi-manju kockicu za okus ili malo veću količinu ako želite tvrđu paštetu oblikovati u neki oblik
  2. Na kraju dodajte majonezu i kratko miksajte da se sastojci povežu
  3. Ohladite u hladnjaku te poslužite- najbolje na toplom kruhu
Dobar tek!

http://www.coolinarika.com/recept/pasteta-od-tunjevine/